Kapellen & Koen
385_vld3_244_H.jpg

Vandaag is Koen schepen van ruimtelijke ordening & publieke ruimte, patrimonium, verkeersveiligheid & mobiliteit en sport.

 

Investeringsbevoegdheden met realisaties zoals de sporthal van Putte en het Sportcentrum, de aanleg van bvb. fietspaden van de Hoogboomsteenweg en de Fortdreef, de fontein op het Dorpsplein, de verbouwing van de Academie voor muziek & woord en het permanent onderhoud van ons openbaar domein.

Koen kijkt vooruit. Zo tekent hij graag mee aan de plannen voor KAP3LLEN, waardoor ons centrum tegen 2023 eigentijds zal ogen.

Hij stapte hij al vroeg in de politieke voetsporen van zijn vader Karel Helsen. Hij was achtereenvolgens OCMW-voorzitter, wnd. burgemeester van Kapellen, Vlaams parlementslid (1999 - 2004) en provinciaal gedeputeerde van ruimtelijke ordening, economie en sport (2006 - 2012).

 

Koen wil zijn bestuurservaring opnieuw delen met alle Kapellenaren. Zijn engagement voor onze gemeente is alom gekend. 

 

Onze programmapunten kan je terug vinden via www.wijhoudenvankapellen.be

 
Sport- Fitness in open lucht.jpg

Begin 2018 werden in de nabijheid van de overdekte petanquebanen van het gemeentepark vier bewegingstoestellen geplaatst. Fitness op elk van de vier toestellen zet telkens andere spieren aan het werk. Duidelijke aanwijzigingen op het toestel en op een infobord geven toelichting over het gebruik. Fitness kan nu op elk ogenblik in open lucht, en dit voor jong en oud.

Fitness in open lucht!

WS foto sportaccomodatie.JPG

Kapellen beschikt over uitstekende sportinfrastructuur die aan erg democratische prijzen wordt aangeboden aan alle sportclubs en individuele sporters. Het gemeentelijk zwembad, waarvan de afgelopen jaren de inkomhal en de kleedkamers werden gerenoveerd. Drie sporthallen die optimaal zijn uitgerust, waarvan de sporthallen van Putte-Kapellen (nieuw – 2013) en Kapellen-centrum beschikken over een tweede, kleinere zaal die te huur is. De overeenkomst voor het gebruik van de sporthal van het KTA buiten de schooluren werd verlengd, nadat deze zaal, de douches en kleedkamers volledig werden vernieuwd. Ook de atletiekpiste en de tennisvelden in het gemeentepark worden goed gebruikt. Achter de sporthal van Putte-Kapellen werden een BMX-parcours aangelegd dat er tesamen met andere speel- en sporttoestellen (voetbalkooi, tafeltennistafels, petanquevelden, …) zorgt voor een attractief aanbod. Het nieuwe kunstgrasveld aan de R. De Pauwstraat en de 11 andere voetbalvelden (Kapelsestraat, Grensstraat, Bauwinwijk, Frans De Peuterstraat en gemeentepark), maken het plaatje volledig.

Sportaccomodatie

Kapellen koers 2017.JPG

Tijdens de jaarlijks weerkerende hoogdag voor alle sporters van de 80 sportclubs van onze gemeente, werden weer tal van sporters gehuldigd. We hebben in Kapellen schitterende sportclubs met heel veel sportbeoefenaars. De Kapelse sportfiguur Renée Eykens (2016 & 2017)werd dit gekozen uit een reeks van Kapelse sportambassadeurs: Gitte Haenen, Dirk Vander Avert, Mathieu van der Poel, Emma Van Laer, Heleen Vermeulen, Jochem Vermeulen en Eline Verstraelen. Atrgym (Xanthe Blokland, Kiara De Backer en Fleur Hermans) volgden zichzelf op als Sportploeg van de gemeente Kapellen.

Sportkampioen

22499010_934316836707227_394514326778163

Traditioneel wordt aan de vooravond van de wielerwedstrijd Sluitingsprijs Putte-Kapellen, de Kermisloop georganiseerd. Een kidsrun, 5km of 10 km-loop staan op het programma. Met de Mastenbosloop hebben atletiekvereniging Kape en Be-fast reeds vijf maal een loopwedstrijd met diverse afstanden en voor alle leeftijdsgroepen gehouden. De 10 mijl wedstrijd van de Mastenbosloop wordt beschouwd als de “groene” Antwerp 10-miles in de prachtige omgeving van natuurdomein Mastenbos.

Kermisloop in Putte-Kapellen

 
Kapellen Mobiel - Fietsmobiliteit.jpg

Kapellen neemt deel aan het project “ Versterkt Streekbeleid “ (dossier Noord), waarbij het thema (fiets)mobiliteit centraal wordt geplaatst. Samen met andere gemeenten werden concrete projecten uitgewerkt: een tweede leven voor gestolen en gevonden fietsen, fietspunten en fietshubs, intergemeentelijke uitleendienst fietsen & fietsmateriaal en een proefproject fietsdeelsysteem.

Fietsmobiliteit

Kapellen Mobiel - nieuwe fietsverbinding

De gemeente Kapellen ijvert in overleg met de gemeente Brasschaat en Kalmthout voor een nieuw pad langsheen het Klein Schietveld, gaande vanaf het uiteinde van de Heidestraat-Zuid tot aan het vliegveld te Brasschaat. Deze 800m lange fietsverbinding is nuttig voor alle inwoners die in de wijk aan de Essensteenweg wonen (Krynlaan, …), maar ook voor de mensen die werkzaam zijn op de KMO-zone Bosduin (Kapellen of Kalmthout) of op de site van de Coppenskazerne (Brasschaat). Ook voor vele scholieren die te Kalmthout of Brasschaat school lopen vormt dit pad een kortere en veilige route. De procedure voor opname van deze nuttige verbinding op het Boven Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) is lopende.

Nieuwe fietsverbinding met Brasschaat

Kapellen Mobiel - Verkeersveilige gemeen

Kapellen werd samen met negen andere gemeenten uit de provincie Antwerpen geselecteerd uit 40 gemeenten voor het project “ Verkeersveilige Gemeente “. Dit project is een samenwerking tussen Ouders van Verongelukte Kinderen vzw (OVK), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de diensten van de gouverneur en de provincie Antwerpen. Onze gemeente krijgt een kosteloos ondersteunings- en begeleidingstraject om verder te werken aan de verkeersveiligheid in Kapellen. Er wordt gewerkt aan een op maat gemaakt actieplan op basis van de algemene doelstellingen uit het SAVE-charter (zie www.kapellen.be).

Verkeersveilige gemeente

Kapellen Sport Fietsdreef.JPG

Het langverwachte fiets- en voetgangerspad tussen de Fortsteenweg en de Bernard De Vadderlaan werd aangelegd. Dit nadat de gemeente Kapellen de gronden kon aankopen voor deze vlotte en veilige verbinding tussen Kapellen-centrum en Hoogboom. De “ Fortdreef ” zorgt voor een comfortabele en LED-verlichte fietsverbinding van 3,00m breedte, gelegen tussen de bossen. Een rustplek kan je aan de zijde van de Fortsteenweg vinden. Aan het uiteinde van de Bernard De Vadderlaan wordt binnenkort een tweede Kapels geboortebos voorzien.

Fietsverbinding via Fortsteenweg

 
Kapellen Publieke Ruimte fontein.jpg

De verfraaiing van het Dorpsplein werd gerealiseerd met de bouw van een grote waterpartij met 36 waterstralen. De fonteinen werden in de vorm van een driehoek geplaatst en aangesloten op verschillende watercircuits. De hoogte van de fonteinen en de aard van de waterstralen kan ingesteld worden. Allerlei ‘choreografieën’ en belichtingskleuren kunnen ingesteld worden. Samen met nieuwe fraaie houten zitbanken kreeg het Dorpsplein een nieuwe ‘look’.

Fontein op het plein

Publiek_Ruimte_–_C.P._straat.jpg

Een van de mooiste toegangsstraten tot ons dorpscentrum werd grondig onder handen genomen. Vanaf het Sportcentrum tot aan de overweg werd de straat volledig heraangelegd. Belangrijkste wijziging is de aanleg van fietspaden langs beide zijden van de weg. Deze liggen veilig achter de langsparkeerstroken. Naast het nieuwe voetpad in zandkleurige betonstraatstenen werd het fietspad in een bruinrode asfaltstrook aangelegd. Beter uitgeruste bushaltes, een nieuwe LED-verlichting en de nodige groenvakken zorgen voor een hedendaags straatbeeld. In de toekomst wordt het eerste deel van de straat onder de loupe genomen.

Christiaan Pallemansstraat

Kapellen Gemeentepark.jpg

De afgelopen jaren werden in het park heel wat werken uitgevoerd. Een jaarlijks programma zorgde voor de gefaseerde heraanleg van de dolomietpaden. De oude betonbrug over de parkvijver maakte plaats voor een nieuwe composietbrug van 12m lengte en          3m breedte. De 4 tennisvelden werden volledig gerenoveerd. Er werd een nieuwe omheining geplaatst rondom de velden en het oude berghok werd vervangen door een nieuwe fraaie berging. Het dak van de parkchalet werd gereinigd en de kleedkamers voor de tennisclub werden opgefrist, terwijl de nieuwe uitbaters zorgden voor een volledig gerenoveerde chaletruimte. Tenslotte werd de evenementenweide voorzien van verlichting en werden elektriciteitskasten in functie van de vele evenementen geplaatst.  

Gemeentepark

Kapellen parking putte.JPG

In Putte-Kapellen werd reeds lang geijverd voor de aankoop van de gronden naast de kerk. Uiteindelijk kon de gemeente het plan realiseren voor de bouw van een mooie parking met 45 parkeerplaatsen. Deze parking komt er voornamelijk, op vraag van de Putse middenstand, maar is ook erg nuttig voor de ouders en grootouders die hun kinderen naar de aanpalende lagere school willen brengen. De parking die een ideale ‘kiss and ride’ vormt, is na de uren van verplicht gebruik van de parkeerschijf (18.00-09.00u) beschikbaar voor de omwonenden .

Parking Ertbrand